Klarade vi miljömålen?

Publicerad 2017-04-26

nollvision beans

Klicka på bilden för att läsa miljörapporten Ett smakfullt engagemang

Den långsiktiga planen är att kunna servera kaffe helt utan klimatpåverkan – vi kallar det för vår nollvision. Det är en lång resa kvar, men under 2016 valde 72 procent av alla Beans-kunder certifierat kaffe, vi lyckades minska utsläppen samtidigt som kaffemaskinerna blev fler. För 2017 har vi höjt ribban och målet för 2017 är att nå 90 % certifierat kaffe.

På väg mot noll-visionen

Beans arbetar efter visionen om att våra växthusgasutsläpp ska bli noll. Vi vågar inte säga när, men vi är fast beslutna om att vi ska kunna servera kaffe helt utan växthusgasutsläpp. Våra fordon står för en stor del av våra växthusgasutsläpp. Samtidigt är transporterna en viktig del av vår förmåga att ge våra kunder gott kaffe på jobbet. Vår lösning är därför att köpa in så miljösmarta bilar som möjligt, och vi har successivt gått över till förnybara drivmedel och el. Men vi jobbar med många små och stora saker för att förbättra vår miljöprestanda. Här är några exempel på vad vi gjort under det senaste året

  • Vi har köpt in den första elbilen till Borlänge och har nu totalt sex rena elbilar
  • Vi har uppgraderat vårt miljöledningssystem till den senaste versionen, ISO 14001:2015
  • Vi sätter energisparinställningar på så många kaffemaskiner vi kan – det sänker både elförbrukning, kostnader och utsläpp för våra kunder
  • Vi har fortsatt utbilda oss i hållbarhetsfrågor, under året hade vi en hållbarhetsworkshop med alla medarbetare
  • Vi genomförde ett kundevent där vi bjöd in koldioxid­bantaren Staffan Lindberg som talare och inspiratör

Nästan i mål

Under 2016 fortsatte försäljningen av certifierade produkter att öka kraftigt. Vi arbetade mot målet om att nå 75 procent certifierat kaffe för våra verksamheter i Stockholm, Göteborg och Borlänge. Vi nådde tyvärr inte hela vägen fram men gick från 67 till 72 procent. En viktig del i att nå målet var att certifiera de storsäljare vi erbjuder under eget varumärke i verksamheten i Borlänge. Tyvärr har det arbetet dragit ut på tiden men vi räknar med att komma i mål med certifieringen under sommaren 2017. Vi har därför skruvat upp målet för certifierat kaffe ytterligare inför 2017.

Nytt mål för certifierat kaffe

Fler och fler av våra kunder efterfrågar produkter som inte bara smakar gott utan även bidrar till minskad miljöpåverkan och bättre villkor för producenterna. Genom fortsatt nära samarbete med våra leverantörer arbetar vi för ett ännu större sortiment av certifierade produkter. I kombination med kunder som blir allt mer medvetna om sina val så är vi övertygade om att andelen certifierat kaffe i vår försäljning i Stockholm, Göteborg och Borlänge kommer att fortsätta öka under 2017. Målet är att nå 90 % certifierat kaffe.

Vi fortsätter att klimatkompensera

Vi arbetar hårt för att minska våra växthusgasutsläpp, men vi är fortfarande långt ifrån vår vision om noll utsläpp. Vi väljer därför att klimatkompensera för alla våra utsläpp. Klimatkompensationen sker genom ett certifierat projekt för nyplantering av träd i kafferegionen Chiapas i södra Mexiko. Syftet är både att beskoga skövlade områden och att utbilda de lokala bönderna så att skogsbruket blir långsiktigt hållbart. För 2016 motsvarar vår klimatkompensation plantering av ca 200 nya träd.

Förnybar el till alla

Med start 2017 bjuder Beans på förnybar el i alla kunders kaffemaskiner. Baserat på elförbrukningen i våra kunders kaffemaskiner köper vi in certifikat som garanterar 100 procent förnybar och Bra Miljö­val-märkt el till alla kunder. Bra Miljöval-märkningen innebär att det ställs tuffa krav på att elen producerats med hänsyn till människor, djur och natur. Bra Miljöval är idag Sveriges enda miljömärkning på el.

Klicka här för att läsa hela miljörapporten.

Senaste nyheterna